Parc Regional du Livradois et Forez Auvergne

( bron: www.auvergne-tourismo.info.nl)

Het vakantiehuis Villa Puy de Dome is gelegen in het parc regional du Livradois et Forez.

Livradois en Forez, met elkaar verbonden door de Dore, waken over een streek van kruiden en bomen, tradities en bedrevenheid, gevormd door het voedende water.

Ten oosten van het Centraal Massief opent zich een weids, verbazingwekkend rijk.
De landschappen willen niet onmiddellijk doorgrond worden. In het midden stroomt de Dore, water van het leven.
Aan de rechteroever hiervan liggen de met sparrenbossen begroeide Monts du Forez, nog even ongerept als bij het ontstaan van de wereld.
Aan de linkeroever ligt le Livradois, gevormd door een opeenvolging van hoogvlakten en kruinen van granietbergen, onderbroken door depressies tot 1200 meter (in Notre-Dame de Mons). Deze weerspannige grond tempert de wanorde van zijn modellen in de directe omgeving van de stad Ambert.

Aan de bronnen van de energie

De ambachtelijke bouwkunst, hoewel zeer discreet, herinnert er aan hoe belangrijk het water is.
De mens heeft het zich eigen gemaakt en aan het werk gezet. Het heeft met name Thiers rijkdom gebracht. De vereniging van de Dore en de onstuimige Durolle zorgt er vanaf de 16e eeuw voor dat de stad de hoofdstad van de messenmakerij wordt.
Het Museum en het Huis van de messenmakerij, gelegen in het centrum van Thiers, geven een indruk van de geweldige lotsbestemming van deze stad.
De vallei van de Durolle, waar diverse verlaten fabrieken te vinden zijn, biedt een nostalgische wandeling tot aan de indrukwekkende watervallen van de « Creux de l’Enfer ».
In Ambert diende het water het veelbewogen leven van het papier. In de 16e eeuw waren er in de omgeving meer dan driehonderd papiermolens actief.
Er is nu nog een stille getuige uit deze indrukwekkende tijd: de Molen Richard-de-Bas, een ecomuseum waarin men de volledige geschiedenis van deze industrie doet herleven.

Macht en Geloof

Als laatste kan men Livradois-Forez niet verlaten zonder een ogenblik te mediteren bij deze stenen der wijsheid (talrijke dolmens, zoals de « Pierre Couverte » te Boisseyre, liggen verscholen in de streek).
Ook hier biedt de Romaanse kunst een ware overvloed aan kerken en bouwwerken.
Het dorp Lavaudieu, dat tot één van de « Mooiste Franse Dorpen » behoort, bezit een ongeschonden Romaanse kloostergang, terwijl de kerk van Glaine-Montaigut in het kort een eeuw Romaanse kunst illustreert.


Op het initiatief van het Regionale Natuurpark van Livradois-Forez, kan men langs de Route des Métiers (Beroepenroute) ateliers van ambachtslieden ontdekken, alsmede musea waar de tradities en de bedrevenheid van deze prachtige streek in ere gehouden worden.


Wildlife
Er zijn zeer veel roofvogels in het Regionaal Natuurpark van Livadois-Forez: havik, sperwer, kite, buizerd, blauwe kiekendief, grauwe kiekendief, uil.
De zwarte specht en de merel komen ook veel voor.